Κάποιες θέσεις σχετικά με την στάση της «αριστεράς του κοινοβουλίου» στην τωρινή συγκυρία…

Η υπερψήφιση του επιδόματος για τους μπάτσους από τα κόμματα της αριστεράς είναι κομβική πολιτική περίσταση. Και είναι κομβική γιατί η κοινοβουλευτική αριστερά με αυτήν την υπερψήφιση, έθεσε μεν «εαυτόν» εντός συστημικού τόξου αλλά «εξέθεσε εαυτόν» εκτός κινηματικού. Ειδικά αυτήν τη συγκυρία με τον τρόπο που αυτοκαθορίζεσαι ως κόμμα, επιβεβαιώνεις ή διαψεύδεις αν θα είσαι με τον κόσμο, ή με τους «θεσμούς».

Κάποια χρήσιμα δεδομένα συμπεράσματα:

1. Η κατάσταση…, και παραδοχές.

· Η πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιχείρηση επιβολής με όρους ολοκληρωτικούς του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του καπιταλισμού. Πρόκειται για Γουατεμαλοποίηση της χώρας, ως υλοποίηση ενός ιδεοληπτικού ρεβανσισμού των δεξιών θρασιμιών που εκφράζεται με εξουσιαστική αλαζονεία και θράσος.
Έχουμε στην κυβέρνηση μια νεοδεξιά ενωμένη και αποφασισμένη να μας σπρώξει στο φάσμα της ανέχειας ως οιονεί παράγοντα υποτέλειας και απαξίωσής μας. Όχι τόσο ως άτομα με “δικαιώματα”, αλλά και κυρίως, ως άνθρωποι με ελευθερία.
Έχουν συναντηθεί οι νεοφιλελεύθεροι με τους λαϊκιστές ακροδεξιούς, έχοντας συμπήξει ένα κοινό μέτωπο για τον τρόπο που θα διαχειριστούν την εξουσία. Οι μεν νεοφιλελεύθεροι διαλύουν τις δημόσιες πολιτικές ξεπουλώντας τες σε ιδιώτες, παραφουσκώνουν τις τσέπες των «τσέων» και ξεθεμελιώνουν τα εργασιακά δικαιώματα φτωχοποιώντας αλλά και αναδιανέμοντας ξετσίπωτα τον πλούτο σε ελάχιστους, οι δε λαϊκιστές ακροδεξιοί ενισχύουν την καταστολή, πνίγουν τις βάρκες με τους πρόσφυγες και δέρνουν κόσμο, στη βάση της φασιστικής ατζέντας της «τάξης» και του εθνικιστικού ρατσισμού. Η δεύτερη αυτή, είναι απαραίτητη για την πρώτη στο βαθμό που διαχειρίζεται με την αστυνομική βία τις όποιες εύλογες αντιδράσεις στην εξαθλίωση, ενώ η πρώτη υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των αφεντικών όλων. Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο…. Πρόκειται για την πολιτική υλοποίηση ενός συμπλεγματικού φασίζοντος φαντασιακού που βρίσκει «ανθρώπους» και ρόλους για όλους τους. Θύμα η κοινωνία. Φτωχοποίηση και καταστολή. Ξύλο και φτώχεια.

Η σύνθεση αυτών των δύο διαμορφώνει ένα ολοκληρωτικό τοπίο όπου ΜΜΕ και δικαιοσύνη έχουν αλωθεί από την κυβέρνηση, προωθώντας ένα «σκοτάδι» όπου σχεδόν κυβερνάται μέσω της ΕΥΠ. Η ταχεία απομείωση του βιοτικού επιπέδου στα επίπεδα της Βουλγαρίας, είναι δείγμα μιας μόνιμης συνθήκης εκτάκτου ανάγκης, όπου ο βίος πια συναρτάται με την αγωνία. Έχουν ήδη περάσει 12 χρόνια από την χρεοκοπία της χώρας, και τώρα, πέρα από την οικονομική φτωχοποίηση συντελείται και απαξίωση της ύπαρξής μας. Πρόκειται για ευθύ πυροβολισμό στην αξιοπρέπειά μας. Αυτή η συνθήκη δεν πρέπει να συνεχιστεί, και εάν έχει μείνει έστω και ένα δράμι αξιοπρέπειας μέσα μας οφείλει να καταστραφεί.

· Η παραπάνω καθεστωτική συνθήκη έχει σαφέστατα ποιοτικές διαφορές από την εκείνη μιας αστικής δημοκρατίας με όρους «κράτους δικαίου», με κοινωνική πρόνοια, υγεία και παιδεία έστω και περιοριζόμενες, με διάκριση των εξουσιών και σχετική πολυφωνία στην ενημέρωση. Οπωσδήποτε η καπιταλιστική αστικοδημοκρατία της μεταπολεμικής δυτικής Ευρώπης, έχει σαφέστατες και μεγάλες ποιοτικές διαφορές σε σχέση με «αυτές» των νεοφιλελεύθερων καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής, των Η.Π.Α. ή και εσχάτως και της Μ. Βρετανίας ακόμα. Αυτές οι διαφορές αφορούν και στην ποιότητα της ζωής, αλλά και στην όποια συστημική διανομή του παραγόμενου πλούτου. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι σαφώς καλύτερες και για πιο πολύ κόσμο.

· Από την άλλη δεν παύει όμως να πρόκειται για εκείνη την αστικοδημοκρατία που ανοίγει ενοχικά αργά την κερκόπορτα του νεοφιλελευθερισμού στη κατεύθυνση του οικονομικού μετασχηματισμού της προς την απληστία. Οι φασίζουσες ιαχές είναι κι αυτές προάγγελοι ενός βραδέως επερχόμενου ολοκληρωτισμού. Αναγνωρίζουμε ότι η καπιταλιστική «δημοκρατία» έχει κερκόπορτες όπου τις ανοίγει κατά το δοκούν, κι ενίοτε τρατάρει φιλόξενα κι ένα γλυκό του κουταλιού στο τέρας που εκκολάπτει αλυσοδεμένο στα υπόγειά της. Όταν το αμολήσει, ο πόλεμος είναι νομοτελειακή συνέπεια. Συνεπώς πρόκειται για μια συνθήκη αγωγού ή συγκοινωνούντων δοχείων και πιθανά για τους ολιγάρχες, ένα «αναγκαίο» εξελικτικό πέρασμα από την μια κατάσταση στην άλλη. Από το ένα πρόσωπο στο άλλο.

· Η συστημική αυτή «μηχανιστική» απαιτεί από εμάς έναν αγώνα αντισυστημικό σε βάθος και διασυνδεδεμένο με χειραφετητικά από το κράτος και το κεφάλαιο οράματα. Πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις οφείλουν να έχουν αυτήν την οιονεί στρατηγική, σε κάθε βήμα του αγώνα τους, είτε αυτός είναι προπαγανδιστικός και βαθειά ιδεολογικός, είτε αυτός είναι διεκδικητικός. Αντισυστημικός αγώνας λοιπόν για την οριστική εξάλειψή του.

· Ένας τέτοιος δύσκολος αγώνας απαιτεί «όλες τις δυνάμεις του κόσμου». Απαιτεί μια συστράτευση στην κατεύθυνση των χειραφετητικών οραμάτων, μια ενότητα σε αυτά που ενώνουν τους από τα κάτω, με διαλλακτικότητα, ανεκτικότητα, και πολυσυλλεκτικότητα, ώστε με ενωμένες δυνάμεις να πορευτούμε για την τελική απελευθέρωση. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται «να δούμε άσπρη μέρα».

· Ειδικά με τον νεοφιλελεύθερο εσμό που μας κυβερνάει, η δυστοπία ως ολοκληρωτισμός επελαύνει κάθε μέρα και κατακλύζει με σκοτάδι τις προοπτικές, τον αγώνα, τις φωνές και τις ανάσες ακόμα, με όρους επιβαλλόμενης σιωπής νεκροταφείου. Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το νεοδεξιό μέτωπο, απαιτείται ένας μαζικός ενωτικός και μετωπικός πολύμορφος αγώνας.

2. Tι πρέπει να γίνει:

· Πρώτα από όλα, η δημιουργία ενός αυτοοργανωμένου κοινωνικού μετωπικού κινήματος από τα κάτω, που αποβάλλοντας τις όποιες ανταγωνιστικές ταυτότητες θα ενωθεί σε ένα ενιαίο μαζικό ρεύμα που θα βάζει φρένο στην κατηφόρα, ασκώντας πίεση μέσα από τον όγκο του, αλλά και μέσα από την άρθρωση διεκδικητικών αιτημάτων για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του στην αξιακή κατεύθυνση μιας ελευθεριακής σοσιαλιστικής προοπτικής. Κανένας πολιτικός χώρος, δεν έχει ελπίδες να προοδεύσει αν δεν έχει ένα στιβαρό κοινωνικό κίνημα να πιέζει στην κατεύθυνση αυτή. (Εμείς εδώ στη ΜΕ.Κ.Α. έχουμε ξεκινήσει με τις μικρές μας δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια.)

· Οι πολιτικές συλλογικότητες αλλά και τα κόμματα να διεξάγουν έναν αγώνα με βάση τις επείγουσες προτεραιότητες. Και στην παρούσα φάση ο αγώνας δεν μπορεί παρά να προτεραιοποιεί την στοχοποίηση του συμπαγούς μετώπου των φασιζόντων νεοφιλελεύθερων νεοδεξιών και των φασιστών συνεργατών τους, που σπρώχνουν την κοινωνία στην εξαθλίωση. Οι συλλογικότητες και τα κόμματα οφείλουν να αφήσουν ως δευτερεύοντες τους όποιους μεταξύ τους διαγκωνισμούς, και να στοχεύσουν με ομοβροντία κατά της «κυβέρνησης του ζόφου», τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Όταν αυτό επιτευχθεί ας χαράξουν την όποια πορεία επιλέξουν.

· Τα αριστερά κόμματα βρέθηκαν μπροστά στην πολιτική συγκυρία να πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θα στηρίξουν τα κινήματα αντίστασης και διαμαρτυρίας ή αν θα κρατήσουν αποστάσεις από αυτά και τα οράματά τους. Επέλεξαν το δεύτερο κλείνοντας για άλλη μια φορά πονηρά το μάτι στο σύστημα.

Η συγκυρία είναι κομβική, και ο χρόνος γι αυτά αλλά και για πολλούς από εμάς λίγος. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν θα αντέξει μια ακόμη τέτοια 4ετία. Αν θέλουν να λογίζονται «προοδευτικά», «ριζοσπαστικά», «λαϊκά», σοσιαλιστικά ή ότι άλλο θέλουν, οφείλουν να σταθούν με συνέπεια στις επαγγελλόμενες αξιακές τους προδιαγραφές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ευαγγελίζονται.
Πρακτικές όπως αυτή της υπερψήφισης του επιδόματος των 600 ευρώ για τους ένστολους την επομένη της δολοφονίας τ ου Γ. Φραγκούλη και ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, και ουσιαστικά, και αξιακά και ως συμπαροδήλωση. Είναι στην κατεύθυνση της καλής υπηρεσίας στο σύστημα για να το πούμε ευγενικά.
Με τέτοιες πρακτικές διαψεύδονται οι όποιες προσδοκίες της κοινωνίας για την άμεση καλυτέρευση των όρων διαβίωσης, αλλά και «ωρίμανσης», είτε των συνθηκών του αγώνα, είτε των συνθηκών για την συνολική κοινωνική αφύπνιση. Για τον λόγο αυτόν η αριστερά θα πρέπει να επιλέξει αν θα σταθεί ως συμπαραστάτης στον κόσμο του αυτόνομου αγώνα των «από τα κάτω», ή θα σταθεί ως ευγενής συνομιλήτρια με τα δεξιά θρασίμια, κομπάρσος της αστικής νομιμότητας, αποδότης διαπιστευτηρίων νομιμοφροσύνης περιφρουρώντας το κοινοβούλιο και με ρητορική εργατισμού για τα περί της αστυνομίας.

Εμείς θα πορευτούμε μόνοι μας, όπως και να έχει. Αν λοιπόν θέλουμε να ανατρέψουμε το «τέρας» που ορθώνει το ανάστημά του, με όρους νίκης και οριστικής εξαφάνισης, σε κάθε περίπτωση απαιτείται μέτωπο αγώνα, όπου η κοινότητα των «από τα κάτω» αυτοργανώνεται σε ένα κίνημα, μαζικό, πολυσυλλεκτικό και χειραφετητικό, που θα συμπαρασύρει το δεξιό κεφαλαιοκρατικό ζόφο με όρους ολοσχερούς εξαφάνισης.

Ξεκινάμε λίγοι μα θα γίνουμε οι πολλοί….

ΜΕΚΑREVERSE
για ένα Μέτωπο για την Κοινωνική Απελευθέρωση (ΜΕ.Κ.Α.)
από το ιδεατό στο πραγματικό (REVERSE)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*